vrijdag 27 augustus 2010

Laatste hand aan Twittergadgets op blog

Vandaag een paar wijzigingen toegepast wat betreft de Twittergadgets. Nu zijn de laatste tweets op mijn blog te zien. Via de knop Uptweet kan iedereen nu commentaar enz. direct vanaf mijn blog op mijn twitterpagina plaatsen.
En voor diegenen die nog geen Twitteraccount hebben: Als je op mijn twitterpagina bent kun je via de knop Find People eens kijken welke collega's, vrienden of BNers er nog meer rondzwerven.
Maar nu echt naar #13!

donderdag 26 augustus 2010

En nu lukt het wel de foto van Flickr te halen en in het weblog te plaatsen

Wat heb ik gedaan? Collega's die raad nodig hebben, kijk mee...

Eerst ingelogd, maar dat moet niet persé. Toen naar Actions > All sizes. Een grootte gekozen. Met rechts geklikt op de foto, verder afbeeldingsinfo bekijken en vervolgens de geselecteerde url kopiëren. Mogelijk kan er i.pl.v. afbeeldingsinfo dus ook snelkoppeling staan, die je dan kopiëert. Dan kun je daarop klikken.



Bedankt Rob!

maandag 23 augustus 2010

Volgen en reacties geven op Twitter


Nu kan iedereen vanaf mijn blog mij maar ook anderen zoeken op Twitter via 'Follow me' én via 'retweet' reacties geven op mijn blog, die dan in Twitter te lezen zijn.

Met deze actie sluit ik #12 af. Ik twitter nu al een hele tijd en ik vind het steeds leuker. Je kunt artiesten op de voet volgen (Rowwen Hèze o.a.!) en vlug dingen uitwisselen met vrienden en familie, maar je kunt ook tips aan collega's geven of bijvoorbeeld aan al je volgers laten weten dat het zo heerlijk koel is in de coole, koele bibliotheek te Horst! Natuurlijk moet je niet zomaar alles publiceren. Gewoon je gezond verstand gebruiken!

zondag 22 augustus 2010

foto Flickr op blog plaatsen.


Enkele dagen geleden probeerde ik met Yvonne een foto van Flickr op haar blog te plaatsen. Dat wilde niet lukken.
Vanavond probeer ik het nog eens op mijn eigen blog en het lukt weer niet. Zelfs mijn eigen foto's niet. Toch volg ik de instructies van Rob, iets wat ik al eerder wel met succes gedaan heb. Wel val me op dat ineens alle foto's (ook die van mij) all rights reserved hebben.Ik heb mijn eigen instellingen gewijzigd maar dat maakt niets uit. ???

woensdag 18 augustus 2010

#12 Twitteren, tweets en hashtags en...140 tekens




Twitteren wordt ook wel microbloggen genoemd. Ik twitter al een tijdje. Ik ga altijd naar de Twitterwebsite op internet, dus niet via mijn mobiel. Je hoeft geen account te hebben om in Twitter te neuzen en te kijken of je bekenden tegenkomt.
Op TweetDeck en Twhirl heb ik een blik geworpen, maar omdat het programma's zijn die je op je computer moet installeren én omdat ik tot nu toe nog geen behoefte heb aan applicaties die Twitteren vergemakkelijken houd ik die twee voorlopig voor gezien.
Zo te zien heb ik al een heleboel toepassingen gebruikt bij Twitter. #, de hashtag, heb ik vanavond uitgeprobeerd op Manuscripta en voilá: daar kwamen een heleboel treffers te voorschijn!Ook bij Floriade is het prijs.
Wat betreft de achtergrondinfo bij 23 dingen springt voor mij BiebmiepLeen weblog er wel uit. Deze pagina zal ik uitprinten, want alles van en over Twitter wordt er erg duidelijk in uitgelegd.
Mijn mening over Twitter? Het leert je vrienden en bekenden beter kennen, het is een snel communicatiemiddel, je kunt snel iets in de publiciteit brengen. Dit zijn enkele voordelen. Nadeel is dat je moet weten wat je twittert, want het blijft openbaar.
Van het weekend probeer ik op mijn weblog te integreren.

De zandbak...einde #11!

De zandbak is een PBwiki. Gisteren commentaar toegevoegd aan Aquajoggen in de Zandbak en vandaag iets geschreven over Tai chi. Concludeer dat ik een á i.pl.v. a in de titel Tai chi heb staan. Ik krijg die titel niet gewijzigd. Zal dat morgen nog eens proberen.


Helaas krijg ik die titel niet gewijzigd. Wel heb ik mijn blogverwijzing bij de lijst van favoriete weblogs gezet.
Waar kun je een wiki maken? Enkele voorbeelden: Wetpaint (makkelijk uit te voeren en in mijn ogen een echte zandbak), Wikispaces (voor iedereen, maar vooral voor scholen en klassen geschikt) en Wikidot (vooral voor documenten en bedrijfsleven geschikt in mijn ogen) en PBworks (vooral gericht op werkplekken en bedrijfsleven).

zondag 15 augustus 2010

Nut en gebruik van wiki's


Als ik terugblik op het nut van de wiki's ben ik van mening, dat een internationale, landelijke en/of provinciale wiki best handig is, maar ook voor een interactie met de klant kan een wiki van je eigen bibliotheek handig zijn én van toegevoegde waarde. Denk bijvoorbeeld aan de wiki van Deventer.In alle gevallen zal er wel een soort controle moeten zijn van de te plaatsen berichten, want de inhoud moet natuurlijk wel waarheidsgetrouw zijn.
Natuurlijk zet je in zo'n wiki niet interne zaken van je bibliotheek. En je gaat ook niet over je privézaken uitweiden. Gewoon je verstand gebruiken dus.

vrijdag 13 augustus 2010

Foto bij volger en wiki met Limburgse menubalk geactiveerd!

Vanavond heb ik mijn foto die ik ook op mijn blog gebruik, bij de Volgers geplaatst. Verder heb ik mijn account bij Library Success geactiveerd.Is leuk, de tekst op de wiki staat in het Engels, maar de menubalk links en bovenaan in het Limburgs dialect. Bij het afmelden krijg je ook in het dialect de mededeling, dat je nu afgemeld bent en nog wat informatie over bijvoorbeeld weer opnieuw inloggen of gewoon als kijker de site bezoeken.

maandag 9 augustus 2010

#11 Wiki's


De eerste bibliotheekwiki die ik bekijk is de SJCPL Subject Guides. Enerzijds vervangt deze wiki de bibliotheeksite, anderzijds biedt hij de mogelijkheid a is an leden om mee te discussiëren (wel inloggen!)en om op verschillende manieren contact te zoeken met bibliotheekpersoneel. De bibliothecaris kan zelf iets toevoegen of verwijderen (inloggen!). Alles zit a.h.w. in één pan. Wel veel tekst. Ik mis de plaatjes, foto's enz.die een site biedt.

Library Succes is een leuke en handige wiki voor en door bibliothecarissen. Nog lang niet volledig, dus er is nog een heleboel werk aan de winkel! En dan is de grote vraag of dit wereldwijd een succes kan worden (???)...Zelf heb ik een account aangevraagd. Toen ik mijn profiel opgaf kon ik ook een taal kiezen waarin. Ik ontdekte geen Nederlands, wel Limburgs... En zie daar: nu staat er: Dien veurkäöre zint opgesjlage. En alles in 'het plat'!De pagina's van de wiki staan (natuurlijk)gewoon in het Engels.

Wiki.obdeventer.nl vind ik een heel leuke en praktische vinding. Dit is een bruikbare wiki voor bibliotheken die heel veel info kan bevatten van zowel onderwerpen gerelateerd aan bibliotheekitems en -activiteiten als van bibliotheekleden zelf. De bibliotheekbeheerders van de wiki rubriceren uiteindelijk bijdragen en hebben dus controle op wat erop komt. Vooral deze wiki maakt indruk op mij!

Nu nog een kijkje bij enkele andere bibliotheekwiki. Interessant is bijvoorbeeld de English 10 Literature wiki. Een wiki waarop leerlingen van een school een boek bespreken a.d.h.v. vragen die ze stellen. Bedoeld om het lezen van literatuur én het discussiëren erover ook verder dan in de klas te bespreken. De artikelen die uitleg geven over wiki's en hoe ze te maken kunnen van pas komen als je zelf aan de slag wilt.
Tot slot dan Biblioblogs, een verzameling van individuele actieve biblioblogs. Elke blog heeft informatie, die te maken heeft met de bibliotheekwereld.Hier kom ik bijvoorbeeld het blog van collega Johan van het Bibliotheekhuis Limburg tegen.

zaterdag 7 augustus 2010

Nog even iets proberen met Flickr en dan naar #11




Gelukt! Dit is een mooi stukje Tecklenburg in Duitsland. Het was even puzzelen, maar dan heb je ook wat!

woensdag 4 augustus 2010

#10 Delicious

De afgelopen dagen heb ik me verdiept in Delicious en de bronnen die hier uitleg over gaven bekeken. Zowel de video-uitleg als Social bookmarking; voor wie eigenlijk? geven een heel duidelijk beeld. Grote voordelen van Delicious zijn, dat je je favorieten overal bij de hand hebt en niet alleen op je personal computer én dat je die sites via tags met anderen kunt delen. Zelf heb ik ook al een paar sites toegevoegd aan het account van 23 dingen en RSS ingeschakeld, maar ik heb ook een eigen account aangemaakt en ben begonnen met het plaatsen van mijn favorieten.Sites bij 23 dingen hebben natuurlijk vooral te maken met het werk maar ik zie bijvoorbeeld ook de site van de adopters, een band uit Horst, opgenomen! Ook kom ik een site over wielrennenmaastricht tegen en over yoga. De verzameling bevat dus een heel rijk assortiment!Hier en daar kom ik commentaar tegen. Zo staat er bij de site van Muziekweb o.a. Voor mijzelf, maar ook De grootste muziekcollectie van Europa. Bij dit voorbeeld zie je ook goed hoe verschillend de tags zijn. De een heeft alles in het Engels getrefwoord, de ander heeft alleen als tag muziekweb, een derde kent ook de tag Rotterdam, muziek en digileen toe.
Delicious heeft niet alleen voor mezelf waarde (Thuis heb ik de toevoegknop geïnstalleerd), maar ook voor het werk. Vlug sites vinden die werkgerelateerd zijn, maar ook informatie over onderwerpen, waar klanten meer over willen weten.
Hoewel je ook weer tijd in dit Ding moet stoppen, kun je er op den duur veel profijt van hebben en anderen ook!

Zoeken binnen blog

De zoekbalk werkt nu binnen het blog!

Hettie ook van de partij!

Vandaag is Hettie ook gestart en ze heeft zelfs al een eigen weblog! Kijk maar eens op Weblog Hettie. Rob wil jij Hettie bij mijn groepje indelen? Heb je trouwens nog meer gegevens nodig? Hettie heeft zelf het aanmeldformulier ingevuld.

dinsdag 3 augustus 2010

Instellingen

Vanavond heb ik de instellingen gewijzigd zodat Google mijn blog kan vinden. En zodat de zoekbalk op mijn blog ook werkt!

zondag 1 augustus 2010

Hoe krijg ik teksten, links enz. in mijn blog opgezocht?

Rechts boven heb ik een zoekbalk geplaatst met de melding: Zoeken in deze blog. Als ik echter een zoekterm invoer, bijvoorbeeld jongerenhoek of BiblioNu krijg ik bij Deze Blog geen resultaten. Ik heb bij Je blog toevoegen aan onze overzichten? en bij Mogen zoekmachines je blog vinden? de instellingen van nee op ja gezet, maar dat verandert niets in het resultaat. Bij de Tools bij de zoekbalk krijg ik de melding
De toestemmingsinstellingen van je blog voorkomen dat je blog wordt geïndexeerd. Maak je blog openbaar en schakel "Laat zoekmachines je blog vinden" in voor betere zoekresultaten.
Wat moet ik nu doen om mijn blogtekst via de zoekmachine Google te ontsluiten?