
De eerste bibliotheekwiki die ik bekijk is de
SJCPL Subject Guides. Enerzijds vervangt deze wiki de bibliotheeksite, anderzijds biedt hij de mogelijkheid a is an leden om mee te discussiëren (wel inloggen!)en om op verschillende manieren contact te zoeken met bibliotheekpersoneel. De bibliothecaris kan zelf iets toevoegen of verwijderen (inloggen!). Alles zit a.h.w. in één pan. Wel veel tekst. Ik mis de plaatjes, foto's enz.die een site biedt.
Library Succes is een leuke en handige wiki voor en door bibliothecarissen. Nog lang niet volledig, dus er is nog een heleboel werk aan de winkel! En dan is de grote vraag of dit wereldwijd een succes kan worden (???)...Zelf heb ik een account aangevraagd. Toen ik mijn profiel opgaf kon ik ook een taal kiezen waarin. Ik ontdekte geen Nederlands, wel Limburgs... En zie daar: nu staat er: Dien veurkäöre zint opgesjlage. En alles in 'het plat'!De pagina's van de wiki staan (natuurlijk)gewoon in het Engels.
Wiki.obdeventer.nl vind ik een heel leuke en praktische vinding. Dit is een bruikbare wiki voor bibliotheken die heel veel info kan bevatten van zowel onderwerpen gerelateerd aan bibliotheekitems en -activiteiten als van bibliotheekleden zelf. De bibliotheekbeheerders van de wiki rubriceren uiteindelijk bijdragen en hebben dus controle op wat erop komt. Vooral deze wiki maakt indruk op mij!
Nu nog een kijkje bij enkele andere bibliotheekwiki. Interessant is bijvoorbeeld de
English 10 Literature wiki. Een wiki waarop leerlingen van een school een boek bespreken a.d.h.v. vragen die ze stellen. Bedoeld om het lezen van literatuur én het discussiëren erover ook verder dan in de klas te bespreken. De artikelen die uitleg geven over wiki's en hoe ze te maken kunnen van pas komen als je zelf aan de slag wilt.
Tot slot dan
Biblioblogs, een verzameling van individuele actieve biblioblogs. Elke blog heeft informatie, die te maken heeft met de bibliotheekwereld.Hier kom ik bijvoorbeeld het blog van collega Johan van het Bibliotheekhuis Limburg tegen.