vrijdag 12 november 2010

#17 mobiel internet

Zojuist het filmpje "Future of Screen Technology" bekeken. Ik moest meteen denken aan een krantenbericht vanochtend, waarin voorspeld wordt, dat we binnen enkele jaren met ons boodschappenkarretje door een poortje in de supermarkt rijden en meteen de totaalprijs van alle artikelen gepresenteerd krijgen. Het ziet er leuk en spannend uit...allemaal die vooruitgang.
Nu houd ik mijn mobieltje (een Nokia 6300) eens naast een smartphone tegen het licht.
- het scherm van de Nokia is niet zo groot en geen touchscreen, wel kleurrijk.
- camera is aanwezig.
- internet is beschikbaar (als ik maar betaal, maar ik heb geen apart abonnement ervoor.
- er zitten enkele apps op.

Onlangs heb ik de smartphone van mijn zoon bekeken (Samsung). Het is een makkelijk, overzichtelijk apparaatje. Nu zie ik nog niet zo de noodzaak van sociaal netwerken via de telefoon, maar in de toekomst zal dat er toch wel een keer van komen. Voor jongelui met een drukke baan vind ik het een ander verhaal. Zij doen a.h.w. een gedeelte van hun werk via de smartphone. En dat blijkt reuze handig!

GPS op je smartphone lijkt me eigenlijk nu al wel fijn.De navigatie (in voertuigen) maakt gebruik van GPS om je ergens naartoe te leiden. Als die info dan nog verder gaat en je info aangepast en toegespitst op tijd en plek krijgt, is dat ideaal. Ik denk dan aan b.v. restaurantjes, bioscopen, tankstations, pinautomaten, filemeldingen, omleidingen enz.

De telefoon wordt inderdaad steeds meer een verbinding tussen jou en de wereld.


APPS zijn programmaatjes, te downloaden van een APP Store. Vervolgens installeer je ze op je mobiele telefoon. Gisteren presenteerde Giel Beelen zijn eigen APP (je kunt hem dan volgen, maar ook deuntjes van hem downloaden enz.). Ook was bij 'De wereld draait door' een APP te zien, waarbij je als je op het scherm van je mobieltje de camera aanzet en een gebouw of straat ziet, over dat beeld ofwel het gebouw/ de straat vroeger of in de toekomst kunt zien.

Voorbeeld van het laatste: bouwput in A'dam nu en beeld ervan als alles af is. Als ik de informatie lees van 23dingen behoort dit tot Augmented Reality waarin de browser Layar een rol speelt. Je krijgt inderdaad een filter over je camerabeeld, zo werd er gezegd.
Omdat steeds meer mensen een flat fee abonnement nemen en gebruik maken van mobiel internet wordt het voor bedrijven ook steeds interessanter om mobiele websites en mobiele apps te ontwikkelen.
Er zijn apps om boeken me te lezen, dus ook je ebooks kun je op je smartphone lezen.

Ik zou me een app van de site van BiblioNu kunnen voorstellen,via welke je meteen de catalogus kunt raadplegen. Een app voor de plattegronden van de bibliotheekvestigingen.Er zijn vast meer mogelijkheden...

2 opmerkingen:

23 Dingen zei

Leuke bijdrage, Ria. Echt erin gedoken. En je ziet, plots duiken er allemaal mensen in programma's op die het over mobiles en apps hebben.
Ja, zo'n catalogus app ligt voor de hand, om die te maken. Maar dat moet ofwel de catalogusleverancier doen, of er moet een hobbyist zijn die dat wil gaan ontwikkelen. En die is er toevallig, een student is ermee bezig in zijn vrije tijd.
Verder heel mooi is Boekensalon; alle NBD recensies en nieuwe boeken op je iPhone.

Ik kan niet meer zonder, ik vind het een geweldige vinding, die smartphone. En jij gaat ook nog wel om, sooner or later :-)

riamullenders zei

@Rob Ik word in elk geval steeds enthousiaster...